Video - DVD

De luizenplaag (Samson en Gert)

Er staat in de krant te lezen dat er een luizenplaag is.  Samson vraagt wat je hieraan kunt doen.  Gert zegt dat je dan je haren moet wassen met een luizenshampoo.  Het krantenartikel over de luizenplaag brengt Alberto op een idee.  Hij zit te wachten op klanten en heeft dringend geld nodig om volgende week naar de kermis te gaan.  Hij strooit jeukpoeder op de haren van zijn vrienden en hoopt dat ze zo snel naar de kapper zullen komen om hun haren kaal te laten knippen.  Maar de vrienden ontdekken het jeukpoeder, net voor de tondeuze in hun haren gaat.

Voor wie: Kinderen 1ste, 2de kleuterklas
Waar: Er is één exemplaar bij Patricia van het kriebelteam en zal ter beschikking liggen op de tentoonstelling.
Tip: De video duurt in totaal 24 minuten, maar is opgenomen in een 6-tal stukjes, met telkens 1 minuutje tussen.  Ideaal dus voor kinderen, die niet lang kunnen stilzitten.  Op die manier kan je ook emakkelijk de video onderbreken om iets anders te doen: de posten van een luis bekijken, een luis door de microscoop bekijken, vertellen over luisjes, boekje voorlezen, ....
Opgelet: De boodschap dat je luizen moet behandelen met een luizenshampoo wordt door Alberto in twijfel getrokken, omdat hij beweert dat je je haren kaal moet knippen.  Dit misverstand vormt een ideaal vertrekpunt om een kringgesprek op gang te brengen.

Tommy heeft luizen

Luis ze erin

Leuke video over de natkammethode.  De natkammethode is de beste methode om thuis luisjes in de haren op te sporen.  De video legt duidelijk uit wat je allemaal nodig hebt.  Het natkammen wordt ook geïllustreerd.  Zeer leerzaam.  De video duurt ongeveer 10 minuten.

Voor wie: Kinderen 1steleerjaar, 2de leerjaar, 3de leerjaar, 4de leerjaar, 5de leerjaar, 6de leerjaar, leerkrachten en ouders
Waar:  Er is één Nederlandstalig exemplaar bij Patricia van het kriebelteam en zal ter beschikking liggen op de tentoonstelling.  (Engelstalige versie op aanvraag bij Patricia)
Tip:  Uitermate geschikt om de kinderen (en hun ouders) aan te leren hoe de natkammethode precies werkt.